Tuftwerk lijmen en afhalen

Je Tuftwerk is Klaar: Wat Nu?

Je hebt hard gewerkt, het doek is volgetuft en het ontwerp staat er prachtig op. Maar wat gebeurt er nu? Zodra je klaar bent met tuften, begint de volgende belangrijke fase: de afwerking. In deze blog leggen we stap voor stap uit wat je moet doen wanneer het tuften klaar is. Zo zorg je ervoor dat je tuftwerk er niet alleen mooi uitziet, maar ook netjes afgewerkt is.

Wanneer is je werk klaar?

Je tuftwerk is officieel klaar zodra het hele doek gevuld is, of wanneer je besluit dat je bepaalde lege delen van het doek niet gaat gebruiken. Het is belangrijk om te weten dat je niet meer kunt tuften zodra je in het doek hebt geknipt. Dit komt omdat het knippen de spanning van de draden in het doek haalt, waardoor er geen stevige ondergrond meer is om op te werken. Zorg er dus voor dat je helemaal tevreden bent met je ontwerp en je klaar bent op dit doek voordat je deze stap zet!

Fixeer de draden door ze aan de achterkant van je tuftwerk te lijmen.

Knip de draden kort

Nu je tevreden bent met je tuftwerk, is het tijd om alle draden aan de werkkant (de achterkant van het tuftwerk) zo kort mogelijk af te knippen. Dit zorgt voor een strakke afwerking en voorkomt dat er losse draden blijven hangen of bobbels komen tijdens het lijmproces.

Opruimen en schoonmaken

Nu je klaar bent met tuften, is het een goed moment om je werkgebied op te ruimen. Veeg of stofzuig alle losse draden en pluisjes weg. Daarnaast is het verstandig om de guns en garens netjes op te bergen. Dit voorkomt dat er lijm op je gereedschap of materialen komt, want dit is zowel voor je gun als voor je garen funest. Een opgeruimde werkplek geeft rust en helpt je om geconcentreerd door te gaan met de volgende stap.

Afwerken met lijm of latex

Een cruciale stap in het proces is het afwerken van de achterkant van je tuftwerk met een lijm of latex, zodat de draden gefixeerd worden. Bij Tuftjuf werken we met hoogwaardige producten om ervoor te zorgen dat je werk stevig blijft en lang mooi blijft. Welke lijm het beste werkt, ontdek je tijdens de workshop. Breng de lijm gelijkmatig aan over het getufte oppervlak en laat het drogen. Dit kan aan de lucht, maar je kunt het proces ook versnellen door een föhn te gebruiken.

Het werk uitknippen

Zodra de lijm goed is opgedroogd, kun je het ontwerp voorzichtig uitknippen. Gebruik een scherp mesje of een stevige schaar om de vorm ruim uit te knippen. Let er hierbij op dat je niet te dicht op het ontwerp knipt, zodat je later de ruimte hebt om de randen netjes af te werken.

Knip het werk met een extra rand uit je tuftdoek. 

Verwijder het doek van de grippers

Nu is het tijd om de resten van het doek voorzichtig van de grippers te halen. De randen doek die aan de grippers hebben vastgezeten, kun je nu weggooien. Pas ervoor dat je je hierbij niet schaaft aan de scherpe punten. Ik maak zelf het frame nog even met een handveger schoon, omdat er vaak pluisjes op de randen zijn blijven liggen. Omdat je het tuftraam nu niet meer nodig hebt, is dit het moment om het op te bergen. Dit geeft je werkruimte meteen een opgeruimd gevoel, en heb je alle ruimte die je nodig hebt voor het knippen en scheren.

Bij Tuftjuf leer je tijdens zowel de basis- als de verdiepingsworkshop hoe je zelfstandig jouw werk van het tuftraam haalt. Zo kun na de workshop ook thuis zelfverzekerd aan de slag!

Klaar voor de tweede fase: de afwerking

Gefeliciteerd, je tuftwerk is nu officieel klaar om afgewerkt te worden! De volgende stap is net zo belangrijk als het tuften zelf, want een goede afwerking valt of staat je tuftwerk. Het maakt je werk duurzaam en professioneel. In de workshops van Tuftjuf leer je alles over de juiste afwerkingstechnieken, zodat jouw creatie helemaal tot zijn recht komt.

Tijd om aan de slag te gaan met de tweede belangrijke fase: het afwerken!

Vorige
Vorige

Verschillende tuftguns

Volgende
Volgende

Knippen en scheren