Knippen en scheren
Het tuften van je tuftwerk is klaar, dus nu is het tijd voor de afwerking. Het knippen en scheren van je tuftwerk is een belangrijke stap om de details scherp en het oppervlak gelijkmatig te maken. In deze blog lees je stap voor stap hoe je dit aanpakt en waar je op moet letten. Zo zorg je ervoor dat je tuftkunst helemaal tot zijn recht komt!
Het werk Scheren
De eerste stap in het afwerken van je tuftwerk is het scheren. Dit doe je om uitstekende draden korter te maken en het oppervlak mooi egaal te krijgen. Dit kun je doen met een speciaal scheerapparaat voor tuften. Hierbij kan je gebruik kunt maken van een scheergeleider voor meer ondersteuning, maar als je al wat zelfverzekerder bent, kun je ook uit de losse pols werken.
Let op dat je rekening houdt met eventuele hoogteverschillen in je ontwerp. Structuren die hoger liggen wil je niet per ongeluk te kort scheren. Geluste structuren (van een loopgun) kun je niet scheren, dus zorg ervoor dat je die delen overslaat.
Scheren voor Strakke Randen
Naast het scheren van het hele oppervlak, kun je met het scheerapparaat ook strakke lijnen aanbrengen tussen verschillende kleurvlakken of structuren. Door de randen licht af te scheren, geef je extra definitie aan je ontwerp. Dit is vooral handig voor het benadrukken van overgangen tussen verschillende kleuren of het creëren van strakke afgeronde lijnen aan de buitenranden van je werk.
Met het scheren van je tuftwerk zorg je dat alle draden dezelfde hoogte krijgen.
Knippen voor Detailwerk
Hoewel het scheerapparaat een groot deel van het werk doet, komt de schaar goed van pas voor het detailwerk. Met een schaar kun je uitstekende draden die je met het scheerapparaat hebt gemist, nauwkeurig wegknippen. Maar de schaar is vooral handig voor het aanscherpen van de grenzen tussen twee kleur- of structuurvlakken. Door de draden in één richting te wrijven, kun je ze gelijkmatig recht knippen en zo zorgen voor een strakke afwerking.
Ik heb persoonlijk een heel arsenaal aan scharen. want afhankelijk van het soort garen, de structuur en de vorm van het vlak heb ik voor verschillende scharen voorkeuren. De eendenbek schaar is wel mijn favoriet. Omdat het blad breed en kort vind ik deze het fijnste voor bochtige kleurvlakken. Een belangrijke tip: knip liever in meerdere fases. Wat je eenmaal hebt afgeknipt, kun je immers niet meer terug toveren. Dus begin voorzichtig, en knip in kleine stappen om te voorkomen dat je te veel weghaalt.
Met het knippen kan je strakke lijnen in je tuftwerk creëren.
Pluis Opruimen
Tijdens het knippen en scheren komen er veel pluisjes vrij. Het is slim om regelmatig even te stoppen en de losse draden en pluisjes op te zuigen, dit kan met een gewone stofzuiger. Het liefst een die op medium zuigkracht heeft en met een kleine opzetborstel (die niet draait!) Dit helpt niet alleen om een schoon werkoppervlak te houden, maar ook om beter te zien wat het resultaat van je knip- en scheerwerk is. Met een helder overzicht werk je nauwkeuriger en zorg je ervoor dat je niets over het hoofd ziet, of per ongeluk te veel afknipt.
Leer Knippen en Scheren bij Tuftjuf
Wil je graag zelf leren hoe je jouw tuftwerk perfect kunt knippen en scheren? Bij Tuftjuf.nl laten we je in zowel de basis- als de verdiepingsworkshops precies zien hoe je dit doet. Je krijgt de kans om zelf te experimenteren met het scheren en knippen, en we voorzien je van alle tips en tricks om je werk perfect af te ronden.
Kortom, het knippen en scheren is een kunst op zich, en zeker niet minder belangrijker dan het tuften zelf. Met geduld en precisie maak je jouw tuftwerk helemaal af, zodat het er strak en professioneel uitziet!