Garen om te tuften

Welk garen kies je voor het beste resultaat in je tuftproject? In deze blog ontdek je alles over verschillende garens en materialen, zoals wol, acryl, katoen en viscose, en welke invloed ze hebben op de uitstraling en duurzaamheid van je werk. We bespreken ook de keuze tussen garen op konen of bolletjes en hoe dikte en spanning van invloed zijn op het eindresultaat. Met deze inzichten kun je een weloverwogen keuze maken en met vertrouwen aan je tuftwerk beginnen. Nieuwsgierig? Neem een kijkje bij de workshops van Tuftjuf en ontdek zelf de mogelijkheden!

Verschillende Materialen

Het kiezen van het juiste garen is geeft het gewenste karakter en kwaliteit aan je tuftwerk. Er zijn verschillende materialen, vormen en diktes beschikbaar, elk met unieke eigenschappen. Ik neem ze graag puntsgewijs met je door:

Wol: Wol is een van de beste keuzes voor tuftwerk. Het is kwalitatief hoogstaand en biedt een optimale structuur, waardoor het een luxe uitstraling krijgt. Bovendien heeft wol een natuurlijke veerkracht en kan het goed omgaan met slijtage, wat het perfect maakt voor vloerkleden en wanddecoraties. Omdat het een natuurproduct is, is dit ook de meest duurzame keuze.

Acryl: Dit garen is zachter en goedkoper, maar het is minder veerkrachtig en minder duurzaam dan wol. Acryl kan snel slijten en is minder bestand tegen vervaging. Het kan een goede keuze zijn voor minder intensief gebruikte stukken, maar niet voor langdurige toepassingen. Ook kan je er voor kiezen met acryl te beginnen, om eerst ervaring op te doen voordat je ‘dure’ werken gaat tuften.

Katoen en Viscose: Deze materialen zijn ook opties, en ook terug te vinden in gemengde garens. Katoen heeft een goede kleurvastheid en is gemakkelijk te wassen, terwijl viscose een mooie glans en een zijdezachte uitstraling biedt. Gemengde garens combineren vaak de beste eigenschappen van verschillende materialen en kan dus ook heel geschikt zijn.

Uiteraard is het ook mogelijk om verschillende soorten garens door elkaar te gebruiken in je tuftwerk, dit kan voor interessante structuren zorgen!

garen om mee te tuften bij een tuft workshop

Konen van 100% wol, die gebruikt worden tijdens de workshops van Tuftjuf.

Draad op Konen of Bolletjes

Voor je garen heb je meestal de keuze tussen konen of bolletjes.

Konen: Deze zijn vaak te koop bij officiële tuftwebshops en zijn ideaal voor het tuften omdat ze ook de juiste dikte hebben. Bovendien bevatten ze veel meer garen dan bolletjes, wat zorgt voor minder onderbrekingen tijdens het tuftproces. Vaak zijn deze ook van echte wol gemaakt, hoewel er ook andere materialen op konen verkrijgbaar zijn.

Bolletjes: Als je bolletjes garen gebruikt, is het aan te raden om ze eerst op klosjes te wikkelen voordat je ze gaat gebruiken. Dit maakt het makkelijker om met de draad te werken en voorkomt dat het garen in de knoop raakt. Bovendien is hierdoor de spanning constant en optimaal, want essentieel is voor een goede werking van je tuftgun.

Verschillende Dikten

De dikte van het garen is ook een belangrijke factor om in overweging te nemen.

Te Dikke Draad: Draad die te dik is, kan problemen veroorzaken tijdens het tuftproces en kan ervoor zorgen dat de tuftmachine niet goed werkt.

Te Dunne Draad: Als je te dun garen gebruikt, is het aan te raden om een dubbele of driedubbele draad te nemen. Dit geeft meer volume en zorgt ervoor dat de structuur van je tuftwerk beter tot zijn recht komt. Bovendien kun je op deze manier verschillende garens combineren voor interessante effecten.

kleurstalen van tuftwol om mee te tuften bij een workshop

Kleurstalen van de wol, hiermee kan je tijdens de workshop tuften van Tuftjuf je kleuren bepalen.

Optimale Spanning met een Geleider

Voor een optimale en constante spanning van de draad is het belangrijk om een geleider aan het tuftframe te bevestigen. Vaak is dit een heel simpel ooghaakje, en dat werkt prima. Deze geleider zorgt ervoor dat de draad gelijkmatig wordt aangevoerd en voorkomt dat deze gaat schuiven of knopen. Dit is cruciaal voor een strak en gelijkmatig resultaat van je tuftwerk.

De Draad in de Gun Geleiden

Het geleiden van de draad in de tuftgun is een kunstje dat je even onder de knie moet krijgen. Het makkelijkste doe je dit met een draaddoorsteker of ook wel draaddoorhaler genoemd. Begin met het doorvoeren van de draad door de geleider op de tuftgun en vervolgens door de naald van de tuftgun. Zorg ervoor dat de draad soepel door de gun loopt. Het is handig om de instructies van de fabrikant voor de juiste manier om de draad te plaatsen op te volgen. Een goede geleiding voorkomt problemen tijdens het tuftproces en zorgt ervoor dat je garen gelijkmatig kan worden aangebracht.

draad in tuftgun aanleggen met draadgeleider

De draad met een draadgeleider door de tuftgun halen.

Materiaalbehoefte

Tuften vraagt veel materiaal, en je hebt al snel meerdere bollen of konen nodig voor een werk. Het is verstandig om vooraf in te schatten hoeveel garen je nodig hebt om teleurstellingen tijdens het proces te voorkomen. Het is altijd beter om iets meer te hebben, vooral als je met meerdere kleuren werkt. Kleurbaden kunnen ook lichtelijk verschillen, het beste kan je dus meerdere konen of bolletjes van hetzelfde kleurbad hebben om zeker te zijn van precies dezelfde kleur.

Met Welk Materiaal Werk Jij het Liefst?

Bij Tuftjuf werken we met 100% wol, omdat we kwaliteit bovenaan hebben staan. Dit garen biedt niet alleen de beste structuur en duurzaamheid, maar geeft ook een prachtig eindresultaat. Wat is jouw favoriete garen om mee te werken? Deel je ervaringen en laat ons weten welke materialen jij prefereert in je tuftprojecten!

Vorige
Vorige

Voorbereidingen op het tuften

Volgende
Volgende

De techniek van het tuften